Kennisdeling groene & gezonde woningbouw

Samen met bouwonderneming Plegt-Vos verdiept BFAS zich in onderzoek naar en studie van sociaal- en ecologische bouwontwikkelingen. De samenwerking komt deels voort uit de actuele vraag naar meer en duurzame woonoplossingen in een steeds groeiend stedelijk gebied zoals Amsterdam. De focus ligt hierbij op groene voorzieningen; zoals verticale moes- en pluktuinen naast wateropvang systemen en het ontwerp van gebouwen die aanzetten tot een gezonde leef cultuur. Hierbij moet gedacht worden aan een gebouw die personen aanzetten tot onbewust meer beweging. Mede door toepassing van een slim (prefab) bouwsysteem wordt een gebouw met ambities die horen bij deze tijd bovendien realiseerbaar.  

PlegtVos_BFAS_Architectuur_Design_Duurzaam_Groen_BewegendeStad_woningbouw.jpg

Officiële start bouw Tourmalijn

Afgelopen weekend werd ingeluid met de start bouw van de woningen De Tourmalijn in Beverwijk. Hiermee zijn de eerste werkzaamheden van het ontwerp een feit en op feestelijke wijze gevierd met aanstaande bewoners en geïnteresseerden. Het officiële moment werd geopend door een welkomstwoord van Van Rhijn Bouw projectontwikkeling en vastgelegd door kinderen die op de muur hun naam mochten schrijven. We ontvingen enthousiaste reacties op de VR experience die de toekomstige bewoners beleefden met VR brillen. Hierdoor kregen zij een inkijk in hun eigen toekomstige woon- en leefomgeving en kwam ons ontwerp tot leven. 
Op deze centrale locatie in Beverwijk zullen de komende maanden 18 eengezinswoningen en 30 appartementen gerealiseerd worden. We genieten nog na van de leuke middag en het zien van de bouwvorderingen.

Ook de VR experience klik hier. Voor meer achtergrond informatie zie projectenpagina De Tourmalijn. Samenwerkingspartner Van Rhijn Bouw.

Source: http://www.bf-as.nl/ ...

Nieuwe opdracht de Laat, Alkmaar

Sinds deze week heeft BFAS een mooie opdracht erbij: de revitalisatie van het voormalige Vroom & Dreesmann-pand aan de Laat in Alkmaar. Het oudste deel van het warenhuis, een rijksmonument dat in 1925 is ontworpen volgens de principes van de Amsterdamse School, zal worden vernieuwd. Daarnaast zal de uit 1969 daterende uitbreiding grondig worden verbouwd om aan de hedendaagse retail-eisen te kunnen voldoen.

Er zal nauw worden samengewerkt met opdrachtgever Bouwfonds IM en Bouwadviesbureau Strackee.

Ontwerpteam: Marcel Fleer, Hans Nijs en Pamela de Winter.

Opening Hotel Buiten

Café-restaurant Hotel Buiten, naast het stadsstrand aan de westoever van de Sloterplas in Amsterdam, opende begin november haar deuren voor het publiek. Uniek aan het ontwerp is dat het samen met ruim zestig omwonenden tot stand is gekomen en vervolgens door BFAS uitgewerkt op het toenmalige pierenbadje van het Sloterparkbad.

Hergebruikte containers vormen de basis, met aan elke zijde een begroeiing van planten en bloemen afgestemd op de bezonning. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het hergebruiken van bestaande materialen; zoals meerpalen voor de fundering, de containers en de puien. Het raster van latten aan de buitenzijde van het ontwerp is gemaakt van lokaal gerooide en tot planken verzaagde iepen.

De opening was zeer druk bezocht door de vele buurtbewoners en financierders die het plan via crowdfunding mogelijk hebben gemaakt. Onthaasten op dit stukje Urban Nature en genieten van een hapje en een drankje raden we zeker aan!

Ontwerpteam: Michel van der Velden en Albert Sikkema en sociale aannemer Vrijplaats X
Bezoek Hotel Buiten en meer over het ontwerp zie projectenpagina.

 

Ervaar Virtual Reality tijdens Placemaking Week Amsterdam

Tijdens de eerste Placemaking Week in Nederland toont BFAS haar onderzoek en enkele projecten in Virtual Reality (VR) waarbij je als bezoeker wordt ondergedompeld in een virtuele wereld. Twee dagen lang kan je door middel van VR brillen je laten verrassen door virtuele ontwerpen.

Met virtual reality is het mogelijk om ontwerpbeslissingen te maken op basis van beleving. Naast VR als ontwerpmiddel wordt het steeds meer gebruikt als communicatie middel en als experimentele aanpak binnen stedenbouw en architectuur voor de klant, toekomstige bewoner of gebruiker in de openbare ruimte. Tal van mogelijkheden lichten wij graag toe om samenwerkingen te versterken.

Ontmoet BFAS Virtual Reality in samenwerking met Placemaking Plus, STIPO en The City At Eye Level op donderdag 12 en vrijdag 13 oktober in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. 

 

Beeldkwaliteitsplan Centrum Uitgeest

BFAS heeft in samenwerking met projectontwikkelaar Res & Smit voor de gemeente Uitgeest een aantrekkelijk, levendig en 'dorps' plan gerealiseerd. Het huidige centrumgebied heeft te maken met toenemende leegstand en een verouderde infrastructuur en tegelijkertijd is er een groeiende vraag naar nieuwe woningbouw met bijhorende voorzieningen. BFAS heeft tijdens enkele bewonersavonden aan de hand van een aanpasbare maquette de verschillende invalshoeken van de vraag inzichtelijk gemaakt. Het herinrichtingsplan bevat circa 150 nieuwe woningen, een brede school en verschillende sport- en horecagelegenheden gelegen naast een groene openbare ruimte. Het plan is momenteel te bekijken in de hal van het gemeentehuis in Uitgeest.
Voor meer gedetailleerde informatie, lees verder in de onlangs verschenen nieuwsbrief van de gemeente Uitgeest.

In collaboration with project developer Res & Smit, BFAS realized for the municipality of Uitgeest an attractive, lively and "village-like" plan.The current center is suffering of a rising vacancy and aging infrastructure, but at the same time there is also a growing demand for new housing with associated facilities. During a few residents' nights, BFAS has made an insight into the various perspectives of the question, with the use of an adaptable model. The refurbishment plan contain about 150 new homes, a school combined with several services and various sports and catering facilities located next to a green public space. The plan is currently on view in the town hall of Uitgeest.
For more detailed information, please check the recently published (dutch) newsletter of the municipality of Uitgeest.