Terwijde Utrecht

 

Parkblok, Wijde-Oever, Wilgenhof

In Utrecht in de wijk Terwijde in Leidsche Rijn worden 102 nieuwe woningen gerealiseerd verdeeld over drie deelprojecten: Het Parkgebouw met 45 appartementen, De Wilgenhof met 35 appartementen en Wijde-Oever met 22 grondgebonden waterwoningen. De woningen liggen in het hart van Terwijde aan het Waterwinpark. Iedere deelproject heeft een specifieke kwaliteit die de aansluiting zoekt met het landschap.

Wijde-Oever
De waterwoningen liggen op een schiereiland omringd door water en groen. Het eiland is zo ontworpen dat gevarieerde geschakelde woningen aansluiting zoeken met overige omliggende bebouwing. Aan de buitenzijde hebben de woningen royale puien met een terras boven het water. De gevels zijn bekleedt met houten latten. Het binnenterrein met hagen en bomen creëert een aangename overgang tussen privédomein en de openbare ruimte.

De Wilgenhof
De Wilgenhof is een haakvormig gebouw van vier woonlagen hoog. De buitenzijde van het gebouw bestaat uit metselwerk met witte kaders en een gevel met driehoekige balkons. De binnentuin ligt aan de waterkant met veel groenvoorziening, waaronder Wilgenbomen.

Het Parkgebouw
Het Parkgebouw is het sluitstuk van het Waterwinpark en gesitueerd aan de rand van het park tussen water en groen. Het gebouw bestaat uit twee volumes, waarvan de laagbouw met drie etages en de hoogbouw met zes bouwlagen. Bijzonder aan dit ontwerp is een gemeenschappelijke plint die de twee volumes verbind. Zowel het lage bouwdeel als de plint bestaat uit metselwerk en strekmetaal roosters. Het hoge bouwdeel vormt als het ware een hoeksteen van het Waterwinpark. Er is hier gekozen voor een andere architectonische uitstraling, door het volume alzijdig te maken en door ander materiaal gebruik, namelijk aluminium beplatingen. Op de buitenruimte van de plint tussen beide volumes bevindt zich een collectieve daktuin. Hiermee is ook een groene koppeling naar het zicht van Wilgenhof gelegd.

 
 

Programma: 102 woningen
Opdrachtgever: Lunee Vastgoed BV
Ontwerpteam: Kees Bentvelsen, Albert Sikkema, Sven Volkers, Jürgen Metz en Jonathan van Leuzen
Oplevering: 2018-2019
Ontwerp: 2017
Bruto oppervlak: 14.200 m²