Daalse Singel

Utrecht

Medio april 2014 is de herontwikkeling van het kantoorgebouw aan de Daalsesingel 1 in Utrecht succesvol afgerond. Het project, dat in opdracht van IEF Capital/Bouwfonds IM werd uitgevoerd, voorziet in het gedeeltelijk vervangen van buitenpuien, het vergroenen van de buitenruimten en het upgraden en op sommige plaatsen letterlijk openbreken van de kantoorvloeren. Al tijdens de uitvoering werd voor het grootste deel van het pand een huurder gevonden.

De gevel

De sterk opgedeelde gevelpuien in de plint van het gebouw, ter weerszijden van de entree zijn vervangen door enkelvoudige zeer grote glazen platen. Daarboven is een doorlopende strakke luifel opgehangen die plint en bovenbouw van elkaar scheidt. Ook is, door een border met beplanting aan te brengen, de oorspronkelijke harde verhoogde plint radicaal van sfeer en uitstraling veranderd. Hierdoor is op straatniveau een entreegebied met een rustige en luxe uitstraling ontstaan. Deze heeft niet alleen waarde voor de gebruikers van het gebouw maar ook zal het iets toevoegen aan de kwaliteit van de openbare ruimte op het moment dat de drastische herinrichting van dit deel van de stad zal zijn afgerond.

Het entreegebied

Voor de entree is  gekozen voor een model waarbij licht en ruimtelijkheid nadrukkelijk een rol spelen. De basis van het ontwerp is de creatie van een vide en een patio in de entree-as van het gebouw. De patio ligt gelijkvloers met de entree die op zich een meter boven straatniveau ligt. Via deze ‘buitenkamer’, aan de zonnige achterzijde van het gebouw, valt een grote hoeveelheid natuurlijk licht in de entreehal. Deze is dermate transparant dat de buitenruimte al vanaf de voorgevel zichtbaar is. De patio zal ook fungeren als centrale ontmoetingsruimte en is zodoende te beschouwen als annex van de verblijfsruimte in het centrale entreegebied.

 

Informatie

Programma:
Opdrachtgever:
Ontwerpteam:
Ontwerp:
Bruto oppervlak: