Winkelcomplex Kalanderstraat

Enschede

In het centrum van Enschede is door BFAS  een opvallend nieuw winkelcomplex ontworpen. De locatie, binnen het traditionele winkelgebied, stelde zowel qua stedenbouw als architectuur specifieke eisen aan het ontwerp. Hetzelfde geldt voor de laatste ontwikkelingen op de retail-markt, waarbij met name hoge eisen werden gesteld aan de uitstraling en de vrije verdiepingshoogte. Daarnaast was bij aanvang van het ontwerp niets bekend over de eventuele huurders en moest het gebouw dus op heel verschillende manieren kunnen worden opgedeeld. De eenvormige HEMA-winkel op deze locatie voldeed op geen enkel vlak meer en daarom is op de bestaande fundering een geheel nieuw pand gerealiseerd met twee flexibel indeelbare verdiepingen, beide met een vrije hoogte van 6,50 meter.

In het ontwerp is rekening gehouden met de schaal van de binnenstad door de gevels  op te delen in duidelijk afleesbare eenheden. Ze zijn in eerste instantie te herkennen aan de grote kaders van Portugees natuursteen die afwisselend zijn ingevuld met goudkleurige aluminium panelen en hoge glazen puien. Doordat de verschillende segmenten in hoogte, vorm en materiaalgebruik sterk met elkaar verwant zijn, kan de nieuwe invulling behalve als een verzameling winkel-units ook als één complex worden gelezen. Vandaar ook dat op de belangrijkste hoek de gevel is voorzien van een opvallend patroon met ellipsvormige gaten. Dit patroon geeft zowel overdag binnen als ‘s avonds buiten een spectaculair beeld. Onder deze scherpe hoek is een 7 meter hoge gebogen glazen gevel een antwoord op de afgeronde hoek van het pand dat er tegenover ligt en wordt daarmee tegelijkertijd een uitnodigend gebaar naar  het winkelend publiek gemaakt.

Voor het project zijn twee verschillende typen gevelpanelen speciaal ontwikkeld. Op de hoek zijn de gaten uitgesneden uit 6 centimeter dikke cassettes terwijl de panelen in de kaders volgens een herhalend patroon zijn ingesneden. De lamellen die op die manier zijn gevormd, zijn vervolgens op verschillende manieren uitgebogen. Zo is op twee heel verschillende manieren een 3D-effect bereikt dat zich door de veranderende lichtinval in de loop van de dag, steeds anders manifesteert.

Link naar artikel in Tubantia

Link naar artikel op architectenweb

(Fotografie: Joop van Reeken, Joost Koek  en Hans Nijs)

 

Informatie

Programma: Facelift voormalige HEMA en opsplitsing in drie winkelunits
Opdrachtgever: IEF Berlage Enschede (Kalanderstraat) B.V.
Ontwerpteam: Marcel Fleer, Bart Haazen, Hans Nijs
Oplevering: 2017 m²
Ontwerp: 2016 m²
Bruto oppervlak: 3.500 m²