Jouw gebiedsontwikkeling door Virtual Reality ogen

Een 3D wandeling door een ontwikkellocatie of casus rondom de herinrichting van een gebied waarin jij werkzaam bent? Het VR Lab zet ideeën om in virtuele realiteit. De nieuwe Virtual Reality (VR) techniek maakt het mogelijk om 3D gemodelleerde ontwerpen virtueel te beleven.

Het VR Lab bestaat uit de partners Stipo, TU Delft, CityatEyeLevel en Geesink Weusten Architecten en staat in de startblokken voor de uitvoering van de eerste pilot. Wij zoeken een samenwerkingspartner mét casus voor de uitvoering en bijdrage aan (gedrags)onderzoek. De uitkomsten en data leiden tot een beter beeld over (toekomstige) gebruikers van een gebied.

Zo is enerzijds VR een communicatietool om het ontwerpvoorstel voor te leggen aan gebruiker en opdrachtgever. Anderzijds biedt VR zich als ontwerptool om verschillende facetten in ruimtelijkheid, programmering, lichtinval, vergroening en- of materiaal(kleur) te toetsen.

BFAS is specialist in stedenbouwkundige en architectonische projecten waarbij al ruim 10 jaar gewerkt wordt met BIM software. Samen met het VR Lab staan wij voor de mens centraal zetten in het ontwerpproces en eindresultaat. Dus meld je gauw voor deze kans om jouw locatie door te ontwikkelen. Bij vragen horen we graag. Aanmelden kan vóór maandag 20 augustus.

VR flyer.jpg

Kennisdeling groene & gezonde woningbouw

Samen met bouwonderneming Plegt-Vos verdiept BFAS zich in onderzoek naar en studie van sociaal- en ecologische bouwontwikkelingen. De samenwerking komt deels voort uit de actuele vraag naar meer en duurzame woonoplossingen in een steeds groeiend stedelijk gebied zoals Amsterdam. De focus ligt hierbij op groene voorzieningen; zoals verticale moes- en pluktuinen naast wateropvang systemen en het ontwerp van gebouwen die aanzetten tot een gezonde leef cultuur. Hierbij moet gedacht worden aan een gebouw die personen aanzetten tot onbewust meer beweging. Mede door toepassing van een slim (prefab) bouwsysteem wordt een gebouw met ambities die horen bij deze tijd bovendien realiseerbaar.  

PlegtVos_BFAS_Architectuur_Design_Duurzaam_Groen_BewegendeStad_woningbouw.jpg

Officiële start bouw Tourmalijn

Afgelopen weekend werd ingeluid met de start bouw van de woningen De Tourmalijn in Beverwijk. Hiermee zijn de eerste werkzaamheden van het ontwerp een feit en op feestelijke wijze gevierd met aanstaande bewoners en geïnteresseerden. Het officiële moment werd geopend door een welkomstwoord van Van Rhijn Bouw projectontwikkeling en vastgelegd door kinderen die op de muur hun naam mochten schrijven. We ontvingen enthousiaste reacties op de VR experience die de toekomstige bewoners beleefden met VR brillen. Hierdoor kregen zij een inkijk in hun eigen toekomstige woon- en leefomgeving en kwam ons ontwerp tot leven. 
Op deze centrale locatie in Beverwijk zullen de komende maanden 18 eengezinswoningen en 30 appartementen gerealiseerd worden. We genieten nog na van de leuke middag en het zien van de bouwvorderingen.

Ook de VR experience klik hier. Voor meer achtergrond informatie zie projectenpagina De Tourmalijn. Samenwerkingspartner Van Rhijn Bouw.

Source: http://www.bf-as.nl/ ...

Nieuwe opdracht de Laat, Alkmaar

Sinds deze week heeft BFAS een mooie opdracht erbij: de revitalisatie van het voormalige Vroom & Dreesmann-pand aan de Laat in Alkmaar. Het oudste deel van het warenhuis, een rijksmonument dat in 1925 is ontworpen volgens de principes van de Amsterdamse School, zal worden vernieuwd. Daarnaast zal de uit 1969 daterende uitbreiding grondig worden verbouwd om aan de hedendaagse retail-eisen te kunnen voldoen.

Er zal nauw worden samengewerkt met opdrachtgever Bouwfonds IM en Bouwadviesbureau Strackee.

Ontwerpteam: Marcel Fleer, Hans Nijs en Pamela de Winter.

Opening Hotel Buiten

Café-restaurant Hotel Buiten, naast het stadsstrand aan de westoever van de Sloterplas in Amsterdam, opende begin november haar deuren voor het publiek. Uniek aan het ontwerp is dat het samen met ruim zestig omwonenden tot stand is gekomen en vervolgens door BFAS uitgewerkt op het toenmalige pierenbadje van het Sloterparkbad.

Hergebruikte containers vormen de basis, met aan elke zijde een begroeiing van planten en bloemen afgestemd op de bezonning. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het hergebruiken van bestaande materialen; zoals meerpalen voor de fundering, de containers en de puien. Het raster van latten aan de buitenzijde van het ontwerp is gemaakt van lokaal gerooide en tot planken verzaagde iepen.

De opening was zeer druk bezocht door de vele buurtbewoners en financierders die het plan via crowdfunding mogelijk hebben gemaakt. Onthaasten op dit stukje Urban Nature en genieten van een hapje en een drankje raden we zeker aan!

Ontwerpteam: Michel van der Velden en Albert Sikkema en sociale aannemer Vrijplaats X
Bezoek Hotel Buiten en meer over het ontwerp zie projectenpagina.

 

Ervaar Virtual Reality tijdens Placemaking Week Amsterdam

Tijdens de eerste Placemaking Week in Nederland toont BFAS haar onderzoek en enkele projecten in Virtual Reality (VR) waarbij je als bezoeker wordt ondergedompeld in een virtuele wereld. Twee dagen lang kan je door middel van VR brillen je laten verrassen door virtuele ontwerpen.

Met virtual reality is het mogelijk om ontwerpbeslissingen te maken op basis van beleving. Naast VR als ontwerpmiddel wordt het steeds meer gebruikt als communicatie middel en als experimentele aanpak binnen stedenbouw en architectuur voor de klant, toekomstige bewoner of gebruiker in de openbare ruimte. Tal van mogelijkheden lichten wij graag toe om samenwerkingen te versterken.

Ontmoet BFAS Virtual Reality in samenwerking met Placemaking Plus, STIPO en The City At Eye Level op donderdag 12 en vrijdag 13 oktober in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.