Transformatie Kantoor Papendorp

Utrecht

BFAS heeft de door IEF Capital / Bouwfonds IM voor het kantoorgebouw aan de Papendorpseweg 83 uitgeschreven architectenselectie gewonnen. Hoewel het pand technisch niet verouderd is, voldoet het in de huidige tijd op onderdelen niet meer aan de verwachtingen van potentiële huurders. Een nieuwe ruimtelijke structuur en het vergroenen van het gebouw en zijn omgeving moeten een nieuwe impuls geven. Zo ontstaat een complex dat, naast conventionele werkplekken, ruimte biedt voor ontmoeten en samenwerken.
 Het kantoorcomplex ligt op een markante plek langs de A12 aan de rand van Utrecht. Het exterieur is een expressieve stapeling van bouwvolumes met vensters op het landschap en een karakteristieke poort waarin zich de entrees bevinden. Binnen wordt de verwachting die het gebouw aan de buitenkant wekt, niet helemaal waargemaakt.

Lichtinval en ruimtelijkheid
Door in aansluiting op de bestaande entreehal op verschillende niveaus vloervelden te doorbreken, ontstaat een nieuwe ontmoetingsruimte in het hart van het gebouw. Deze ruimte biedt meer structuur aan de omliggende kantoorvloeren die nu zeer diep zijn en een gebrek aan daglicht hebben. In de nieuwe situatie zijn deze ruimtes georiënteerd op de centrale binnenruimte waarin daglicht valt via een groot daklicht en een verzonken patio. Deze patio die ook het focuspunt vormt van de open route die vanaf de entree door de nieuwe ruimte loopt, biedt vervolgens toegang tot het bovengelegen dakterras.

Dakvlak 
Het grote dakvlak waar de bovenbouw slechts gedeeltelijk op rust, wordt volledig ‘vergroend’ waardoor een daktuin ontstaat van 800 vierkante meter. Een groot deel hiervan zal toegankelijk zijn, waarbij de verblijfskwaliteit wordt verhoogd door het plaatsen van windschermen en pergola’s. Behalve via de patio zal deze ‘daktuin’ ook toegankelijk zijn vanuit de volledig transparante onderste laag van de bovenbouw.

Kopgevel
De grote glazen kopgevel aan de snelweg was in eerste opzet bedoeld als een enorm billboard maar in het huidige situatie blijkt er niet meer dan een verzameling kleine onbestemde ruimten achter te liggen.

Met het verwijderen van een aantal betonpenanten en het grootste deel van de vloeren, ontstaat de grote ruimte die aan de buitenzijde altijd al werd gesuggereerd en zal van binnenuit het zicht op het landschap verbeteren. Door de wanden te voorzien van “Green Walls” ontstaat een enorme verticale tuin waarin een aantal balkons hangen die door sculpturaal vormgegeven trappen met elkaar verbonden worden en zo met elkaar een promenade vormen.

Zo ontstaat een verrassende en aangename ruimte aan de binnenzijde en een opvallend en sterk beeld vanaf de snelweg.

 

 

Informatie

Programma: Renovatie - upgrade - Kantoor
Opdrachtgever: IEF Capital / Bouwfonds IM
Ontwerpteam: Marcel Fleer, Bart Haazen, Pamela de Winter
Oplevering: 2014 -2016
Ontwerp: 2017
Bruto oppervlak: