Terwijde Parkblok

Utrecht, Parkblok, Wijde-Oever, Wilgenhof

In Utrecht in de wijk Terwijde in Leidsche Rijn worden 102 nieuwe woningen gerealiseerd verdeeld over drie deelprojecten: Het Parkblok, De Wilgenhof en Wijde-Oever. De woningen liggen in het hart van Terwijde aan het Waterwinpark. Iedere deelproject heeft een specifieke kwaliteit die de aansluiting zoekt met het landschap.

Het Parkgebouw,bestaande uit 45 appartementen en een gebouwde parkeergarage, is het sluitstuk van het Waterwinpark. Het is gesitueerd aan de rand van het park tussen water en groen. Bijzonder aan het ontwerp is de gemeenschappelijke plint die twee volumes verbind. Het lage bouwdeel van drie lagen en de plint zijn opgetrokken uit hetzelfde metselwerk en is deels groen begroeid. Aan de oostzijde staat hier als een hoeksteen het hogere bouwdeel van zes bouwlagen bovenop. Dit is de hoeksteen van het Waterwinpark. Om dit te benadrukken is hier voor een andere architectonische uitstraling gekozen; een alzijdig volume uitgevoerd in witte aluminium beplating. Tussen de bouwdelen is een collectieve daktuin met uitzicht over het water aan de achterzijde en het park aan de voorzijde.

De Wilgenhof is een haakvormig gebouw van vier lagen met hierin 35 appartementen ondergebracht. Het gebouw aan de Walter Kollolaan heeft een binnen- en een buitenzijde. De buitenzijde bestaat vooral uit metselwerk met witte kaders met daarin buitenruimtes. Deze zijn goudkleurig en zijn optimaal op de zon georiënteerd. De binnenzijde, met een warme uitstraling, heeft een galerij ontsluiting met een sparingen en een ruime overmaat om ook hier te kunnen verblijven. De mooie binnentuin aan het water kan worden bereikt via een hoge poort.

De 22 waterwoningen van Wijde-Oever liggen op een schiereiland omringd door water en groen. Het eiland is zo ontworpen dat gevarieerde geschakelde woningen aansluiting zoeken met overige omliggende bebouwing. Aan de buitenzijde hebben de woningen royale puien met een terras boven het water. De gevels zijn bekleed met houten latten. Het binnenterrein (ontworpen door DS Landschapsarchitecten) sluit hier naadloos op aan met hagen en bomen hierdoor is een aangename overgang tussen privédomein en de openbare ruimte gecreëerd.

 

Informatie

Programma: 102 woningen
Opdrachtgever: Lunee Vastgoed BV
Ontwerpteam: Kees Bentvelsen, Albert Sikkema, Sven Volkers, Jürgen Metz en Jonathan van Leuzen
Oplevering: 2018-2019
Ontwerp: 2017
Bruto oppervlak: 14.200 m²