Waterborg, Schouteneinde

Puttershoek

Aan de lintbebouwing van het Schouteneinde wordt een nieuwe ‘dijkwoning’ met een ‘schuur’ toegevoegd. Een gemeenschappelijke hof maakt een ensemble van het geheel en refereert aan bestaande historische boerderijcomplexen. De dijkwoning biedt ruimte aan twee appartementen, het schuurvormige gebouw bestaat uit zes appartementen.

Buitendijks, op een lager niveau komen er vijf luxe vrijstaande woningen direct aan het water.

Het plan heeft een eigentijdse architectuur. Dit is bij de dijk- en schuurwoningen merkbaar aan de vlakke detaillering, verholen goten, grote ramen en kenmerkende hoekramen. De dijkwoning staat op de hoek van het Schouteneinde en de Molenweg, is relatief klein en heeft lichte baksteen. De schuur is juist groot en opgetrokken uit donkere baksteen, heeft grote dakvlakken en een sculpturaal uitgesneden hofzijde met houten gevelbekleding.

De vijf waterwoningen liggen laag aan het water en zijn bereikbaar via een collectieve groene ruimte met een nieuw pad wat uitkomt op het Schouteneinde. Deze woningen zijn kenmerkend vanwege sculpturale daken die aan voor- en achterzijde uitkragen ten opzichte van de kopgevels. Alle woningen hebben een prachtig uitzicht over het weidse polderlandschap.

 

Informatie

Programma: 8 appartementen en 5 vrijstaande woningen
Opdrachtgever: NCB Projectrealisatie
Ontwerpteam: Albert Sikkema
Oplevering: 2020
Ontwerp: 2019